
Împrejurimi
Zona municipiului Piatra Neamţ dispune de o infrastructură adecvată, peisaje minunate, climatul subalpin, blând, aerul bogat în ozon ceea ce permite practicarea turismului în condiţii optime pe tot parcursul anului. În ultimii ani tot mai mulţi turişti străini în grupuri mici sau organizaţi în grupuri mari călătorind în autocare şi însoţiţi de ghizi vizitează zona Neamţului.
Reabilitarea şi dezvoltarea căilor de comunicaţii au dus la dezvoltarea turismului în zonă. Mănăstirile: Bistriţa, Bisericani, Pângăraţi (care sunt chiar în apropiere de pensiunea ELENA, Agapia, Văratec, Neamţ, Secu, Sihastie, Sihla, Horăiţa; muzee: Istorie şi Arheologie de interes naţional, muzeul de Artă Piatra Neamţ, Muzeul Memorial Calistrat Hogaş ş.a.) permit practicarea atât de turism cât şi de turism itinerant cu valenţe culturale şi religioase.
Propunem două trasee care sunt cele mai frecventate de turiştii români şi străini care ne vizitează zona:
I. Piatra Neamţ – Bălţăteşti – Humuleşti – Târgu-Neamţ DN 15C, 45Km.
Acest traseu poate fi denumit şi „drumul mănăstirilor” datorită numeroaselor obiective ecleziastice.
Mănăstirea Horăiţa ctitorită în jurul anului 1725 este refăcută în anul 1867 de către arhimandritul Ermoghen Buhus.
Mănăstirea Văratec fondată în anul 1785 de Maica Olimpiada pe locul unei ctitorii din lemn a lui Ieremia Movilă. În anul 1808 devine complex arhitectonic ce îmbina tradiţia locală cu formele neoclasice ale secolului XIX. În această oază de linişte au poposit şi unii dintre maeştrii literaturii române printre care: Mihai Eminescu, Al. Vlahuţă, Calistrat Hogaş, Gala Galaction, Mihail Sadoveanu, Ionel Teodoreanu. În curtea mănăstirii se găseşte mormântul Veronicăi Miclea. În preajma mănăstirii se găseşte vestita „Pădure de argint”, care se întinde pe o suprafaţă de 2 ha, cu mesteceni care sălăşluiesc zona de multe decenii.
Mănăstirea Agapia situată la 4 Km distanţă de DN 15 C, unde se păstrază cel mai mare complex monastic din România. În acest loc au existat două mănăstiri: Agapia din deal ctitoria lui Petru Rareş, iar Agapia din vale ctitoria hatmanului Gavril Cocin, fratele domnitorului Vasile Lupu. Biserica Mare din vale a fost pictată de către Nicolae Grigorescu între anii 1858 – 1862.
II. Piatra Neamţ – Bicaz (Lacu-Roşu) – Durău
Ca alternative sunt identificate două din cele mai solicitate trasee, având ca punct de plecare pensiunea turistica rurală ELENA:
-Traseul Cabana Izvorul Muntelui – Curmătura Lutu Roşu – Răchitiş – Piatra cu apă – Detunata – cabana Dochia.
-Cabana Izvorul Muntelui – Stânca Dochiei – Santinela – Jgheabul cu Hotar – cabana Dochia.
:: Pensiunea Elena, este amplasată pe DN 15 D la ieşirea din municipiul Piatra Neamţ pe partea dreaptă a unei importante artere de circulaţie Piatra Neamţ – Roman – Iaşi având legătură şi cu drumurile de acces către Hanul Ancuţei – Tg. Neamţ – Suceava pe arealul cărora se află importante obiective turistice, case memoriale, mănăstiri, baze de agremet.